Lehtopöllöt ja sarvipöllöt ovat kulttuurimaisemassa helpoimpia bongattavia

Helmipöllön puputus on metsän ääni.

Monet pöllöt ovat jo helmikuulla aloittaneet huutelunsa vaikka parasta soidinaikaa onkin maaliskuu. Myyrien määrä vaihtelee alueittain, mutta yleensä myyräkannat ovat Pirkanmaalla aika vähissä ja nousukautta odotellaan. Ravintotilanne  tietysti vaikuttaa pöllöjen pesintätouhuihin  ja innokkuuteen huudella.

Hyvinä myyrävuosina pöllöt ovat voimissaan ja voivat aloittaa huutelunsa jo tammikuulla.  Nyt meno on vähän rauhallisempaa, mutta silti monet lajit ovat jo äänessä.

Lehtopöllöt huutelevat ahkerasti mmuun muassa Kangasalan Saarikylissä  ja Asemalla  sekä Lempäälän ja Vesilahden maisemissa. Varpuspöllöt viheltelevät monin paikoin tutuilla pesäpaikoillaan.  Helmipöllöjä on ollut äänessä Kangasalla, Vesilahdella ja Pirkkalassa.

Valitse hiljainen paikka

Pöllöjen kuunteluun sopii melkein mikä paikka tahansa.  Suurin haitta on liikenteen melu ja samalla se vie nautinnon koko tilanteesta.  On siis syytä hakeutua paikkaan johon liikenteen jyrinä ei kantaudu.  Muuten tyyni ja leuto ilta on paras. Siitä pöllötkin tykkäävät. Varpuspöllön vihellys kuuluu helposti muutamia satoja metrejä tyynellä säällä. Helmipöllön puputus kantaa hyvällä säällä useita kilometrejä.  Samoin huuhkajan ja viirupöllön kumeat äänet kuuluvat usein toista kilometriä.

Kuuluvuuteen vaikuttaa kaikki esteet.  Parasta olisi hakeutua johonkin vähän korkeammalle paikalle tai vaikka peltoaukean reunalle.

Jos osaa valita hyvän paikan kuuntelijaa voi onnistaa ja samalta kohteelta voi kuulua useampi laji.   Kulttuurimaisemassa helpoimmat lajit ovat lehtopöllö ja sarvipöllö, metsäseudulla korviin kantautuu viirupöllö, varpuspöllö ja helmipöllö.

Pöllöretkelle voi lähteä heti hämärtyvän illan alkaessa.  Silloin äänessä on varmimmin varpuspöllö.

Siitä tunti pari eteenpäin äänessä ovat lehtopöllö ja helmipöllö. Illan jatkuessa mukaan tulevat viirupöllö ja huuhkaja. Huuhkaja on usein äänessä vasta puolenyön paikkeilla.

Alkukevään illat voivat tuntua leudoilta, mutta lämpötila laskee illan kuluessa. Kuuntelua voi suorittaa autolla siirtymällä paikasta toiseen, vartin verran tai puolituntia yhdessä paikassa ja taas eteenpäin. Mutta kuuntelu on kuitenkin hiljaista seisoskelua, joten villapaitaa ja takkia tarvitaan.

 

Varpuspöllön ääni on punatulkkumainen vihellys.